A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Kypr - Průvodce

Kyperská kuchyně byla v průběhu historie ovlivňována různými kuchyněmi okolních národů. Kypřanům se však podařilo s menšími odlišnostmi vytvořit vlastní kuchyni, která charakterizuje je samé a i polohu ostrova na hranicích Evropy a Malé Asie. Zaznamenáte tak kuchyni balkánskou, stejně jako tureckou nebo arabskou. Pokrmy se mohou lišit region od regionu nejen chutí, ale i názvem. Díky přítomnosti Angličanů na ostrově můžete dnes ochutnat nejen kuchyni místní, ale i indickou. Nechybí samozřejmě všudypřítomná kuchyně čínská a italská.

Nejčastěji však v místní kuchyni rozpoznáte kuchyni řeckou. Rozpoznáte v ní mnoho druhů koření, zeleniny a bylinek. Nejčastěji tymián, bazalku, rozmarýn, česnek, oregáno, olivy, oříšky, sušené fíky či meruňky a třeba i balkánskou kořenící směs čubricu. Ze zeleniny jsou nejoblíbenější stejně jako v nedalekém Turecku rajčata a lilky. Citrusům se na tomto ostrově díky subtropickému podnebí velice daří. Běžnou záležitostí je procházka grepovým hájem, či parkování auta vedle banánovníku. Samozřejmostí je pěstování vinné révy a její následné zpracování.

Z čeho vybírat============Hlavní jídla

Typická místní jídla se podávají v tzv.tavernách. Základem přípravy tohoto jídla je dřevěné uhlí. Získává se od místních uhlířů. Grilované maso, sýr a zelenina není jen základem jídelních lístků taveren, ale i domácností. Nejčastěji před kláštery můžete spatřit hliněné pece.

Grilovaný sýr „halloumi“ Toto je kyperská specialita. Zapečený sýr grilovaný „halloumi“ sýr. Je podáván s čerstvou zeleninou, bylinkami a chlebem. Kromě sýru halloumi na Kypru oceníte sýr fetta.

Moussaka Moussaka je známá hlavně v Řecku, ale i v Turecku a Bulharsku. Na Kypru je zapékána v keramickém nádobí.

Macaroni Pastitsio Toto jídlo, při kterém se používá hlavně bešamelová omáčka, muškátový oříšek, skořice a několik druhů sýrů. Mezi místními je velmi oblíbené. V regionech se může lišit jak ingrediencemi, tak v přípravě.

*Zkuste menu pod názvem Meze*. Jedná se o skupinu jídel, který obsahuje tři nebo čtyři chody (někdy i devět!). V tomto menu najdete zeleninu, ovoce, mořské plody, ryby, sýry, hovězí a drůbeží maso. Deserty se většinou skládají z čerstvého ovoce namáčeného v různých sirupech či omáčkách. Meze je velkým kulinářským zážitkem. *Určitě vyzkoušejte!*

Přípravu dušených jídel můžete vyzkoušet v oblíbených pokrmech Tava a Stifado. Vše je obvykle dušeno s velkým množstvím cibule, bylinek a zeleniny.

Sladkosti

Blízkost arabského světa Vám připomene Baklava nebo Lokum

Víno

Kypr je doslova rájem pro milovníky lahodného moku z vinné révy. I nástěnné malby některých památek dávají nahlédnout do historie významu vína na ostrově –kyperská vína jsou jedna z nejstarších na světě. Vinná réva se pěstuje v okolí Limassolu a Paphosu, ale i v pohoří Troodos. Nejznámějším vínem Kypru je tzv. likérové víno Commandaria – produkt klášterních mnichů.

Nejznámější bílá vína: Aphrodite, Arsinoe, Blonde Lady, Palamino
Nejznámější červená víno: Hermes, Negro, Othello
Nejznámější růžová vína: Pink Lady, Amorosa

Velmi oblíbené šampaňské známé po celém světě pochází právě z Kypru – pochází z okolí nejvyšší hory Olympos. Celkově se na Kypru pěstuje přes 100 druhů vinné révy.

Za láhev kyperského vína 0.75 litru zaplatíte v restauraci okolo 3 - 6 liber.

Lihoviny

stejně jako v celé oblasti jihovýchodního Středomoří zde jednoznačně převládá OUZO. Na venkově můžete dostat místní „Cyprus Whisky“. Oblíbené je „kyperské brandy“.

Kypřané hodně pijí kávu i čaj. V letním období upřednostňují tzv. nescafé frappé. Z maloasijských zemí i sem došel Ayran – slaný jogurtový nápoj.

Pivo – ochutnejte kyperské KEO (Limassol) a Carlsberg (Nikósie).

Voda je bez problémů pitná, k dostání je běžně voda balená.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA